למה קשה לנו לגבש החלטות?

למה כל כך קשה לנו לגבש החלטות? התחלה של דבר חדש דורשת מאיתנו אנרגיות רגשיות רבות. הרצון העז לשנות, להתחיל דרך חדשה מלווה בפחדים וחששות. השינוי מקנה חוסר וודאות היות והוא מוציא אותנו מאזור הנוחות והשגרה. מעטים האנשים שפגשתי שמרגישים שיש להם הבניית צעדים מובטחת ליכולת בחירה וגיבוש החלטה. רב האנשים משקיעים משאבים רבים לקראת התחלה חדשה וקבלת החלטה בחיים.
Facebook
Email
WhatsApp

למה כל כך קשה לנו לגבש החלטות?

התחלה של דבר חדש דורשת מאיתנו אנרגיות רגשיות רבות. הרצון העז לשנות, להתחיל דרך חדשה מלווה בפחדים וחששות. השינוי מקנה חוסר וודאות היות והוא מוציא אותנו מאזור הנוחות והשגרה. מעטים האנשים שפגשתי שמרגישים שיש להם הבניית צעדים מובטחת ליכולת בחירה וגיבוש החלטה. רב האנשים משקיעים משאבים רבים לקראת התחלה חדשה וקבלת החלטה בחיים.

הסיכון הכרוך בשינוי הוא הפחד לאבד את המוכר והקיים. בכל החלטה שנקבל, בכל דרך חדשה שנבחר נאלץ לשלם מחיר מסוים. אך אם רק נבין את התועלות ונתמקד בחיובי נרוויח מהשינוי.

הנה כמה נקודות לחשיבה שיפחיתו את הסיכונים ויעזרו בגיבוש בחירה כל שהיא:

1. מחקר.
ידע זה כוח! איספו כמה שיותר מידע. גיבוש החלטה ללא מידע היא כמו להצטרף למקום עבודה חדש בלי ללמוד על התרבות הארגונית שלה.
הכנה מוקדמת תפחית את הסיכויים לחרטה לאורך התהליך. לא תרצה לומר לעצמך "איזה פספוס, הייתי צריך לשאול את זה בראיון שלי!" אתה רוצה להיות שלם עם מה שעשית ולא להרגיש חרטה.

2. להירגע.
בחירות זה עניין מלחיץ, אך אם תגבש החלטה שקולה ממקום רגוע סביר שתקבל החלטה נמהרת ורגשית.

נסה להיכנס למצב נפשי רגוע, הסר את כל גורמי הלחץ – כולל אנשים הנמצאים בחדר, וחשוב על החלטתך בראש צלול עם ראש פתוח. אל תמהר, אל תתחרפן, במקום זאת, נשום עמוק וחשוב על העובדות.

אם אינך במצב הנכון או אינך פנוי רגשית, שאל את עצמך אם אתה צריך לשקול את האפשרויות שלך ברגע זה, או אם אתה יכול לחכות לזמן טוב יותר (כלומר, "לישון על זה" בדרך כלל עוזר).

3. רשימה.
כתוב את היתרונות והחסרונות בדף לבן. זה לא רק עניין של בירור הנקודות החשובות ובחירת צד. כתיבת הרשימה תעזור לך למזער את החרטה בעתיד, היות ותהיה לך את הראיה מדוע קיבלת את ההחלטה שקיבלת.

לפעמים כל מה שצריך זו תזכורת פשוטה כי בחירתך התבססה על גורמים קונקרטיים ועל בסיס המידע הטוב ביותר שהיה לך באותה עת – ולא סתם הושמעה כגחמה – זו יכולה לעזור להגדיר מחדש את חשיבתך כך שתרגיש טוב יותר לגבי הדרך שעשית. 

4. פרספקטיבה
רבים מאיתנו חיים בתחושה שהגורל לא שפר עלינו אם זה כהלך רוח כללי, אם בתחומים מסוימים ואם בנסיבות מסוימות. תחושה של "לא הולך לי", " לא מוצא בן זוג", לא מוצא עבודה", לא מצליח לסגור עסקה"., אני בתקופה קשה, התנאים כרגע הם בלתי אפשריים עבורי. מחשבות ומשפטים שאנו אומרים לעצמנו ומשאירים אותנו במצב פאסיבי.

לעתים קרובות אנו נקלעים למאמצים רבים כדי לבחור את האופציה הטובה ביותר וזה צורך מאיתנו אנרגיה רבה. כדי לעזור לך בקבלת החלטה הנכונה בין האופציות המוצגות, וכמו כן כדי להיות שלם עם גיבוש ההחלטה חשוב שיהיה לך תמונה עתידית מיטבית ואופטימית.

אף אחד לא מושלם – וזה בסדר. גם אם עשינו בחירה שאולי היא אינה הכי טובה עבורנו, יכול להיות שנסיבות המקרה אינן בשליטתנו. חרטה היא עניין שלא מניב לפרודוקטיבית והיא חסרת טעם.

החלטה לקויה מכינה אותך לעתיד ומחשלת אותך לבאות. נתח מה השתבש, ונסה לנתב למשהו מועיל שתוכל להפיק ממנו לקח וללמוד מהמקרה.

הכותבת הינה עורכת דין, מאמנת לקריירה, יועצת תעסוקתית ומנחה סדנאות בנושא השפעה של רושם ראשוני.

אמרו לך שקשה למצוא עבודה בתחום עריכת הדין בישראל?
אז אמרו!

נרשמים לעדכונים ומקבלים ממני:

  •  חשיפה למשרות מעניינות שלא תמיד מתפרסמות בערוצים הרגילים.
  • טיפים ודגשים שיעזרו לכם להיות אטרקטיביים יותר בראיונות עבודה.
  •  כל מה שצריך לדעת לפני (ובמהלך) פתיחת משרד.

* גם אני שונאת ספאם ותוכן חסר ערך…
לכן אשלח לך ניוזלטר מרוכז ומסודר אחת לתקופה ואשמור מכל משמר את כתובת הדוא"ל שלך!

דילוג לתוכן