מכתב הנלווה וקורות החיים
ובכן, אני מקווה שקורות החיים שלכם נראים טוב וגם כשתגיעו לראיון תעשו רושם חיובי, אבל תרשו לי לספר לכם כי המכתב הנלווה בעצם הוא שפותח את השערים להגיע לראיון.
המכתב הנלווה חשוב ביותר בכל כך הרבה מישורים, כי קורות החיים עוסקים בעובדות, בניסיון , ובהשכלה שלכם. אתם יכולים תמיד להישמע מרשימים יותר, אך עם עובדות אין להתווכח.
מצד שני, המכתב הנלווה הוא האינטראקציה הראשונה שתקיימו עם המגייסים וכפי שאתם בוודאי מסכימים שהרושם הראשוני כן קובע, לכן חשוב מאוד להציג את זה נכון. יתר על כן, המכתב המקדים שלא כמו קורות החיים הוא הסיכוי להעביר את האישיות שלכם. מטרתו היא לגרום למגייסים או למעסיקים לפתוח את המסמך המצורף ולקרוא את קורות החיים שלכם.
בהקשר זה, חייבת לציין כי ישנה אמונה שהמגייסים לא קוראים אותה, אך אמונה זו שגויה ותוכלו להבין בהמשך פוסט זה מדוע.
כיועצת ומאמנת קריירה , ומניסיוני וקשריי עם לא מעט מנהלי משאבי אנוש ואנשי HR המגייסים לא קוראים את המכתבים הנלווים לקו"ח אם הם משעממים ,חסרי מעוף ורגש, אך המכתבים הטובים יקבלו את תשומת הלב המלאה של המגייסים.
לרוב, המגייסים פותחים את המייל וגולשים על המכתב מהר ככל האפשר. אם המכתב נכתב בצורה תבניתית של עד כמה אתם נהדרים, זה בוודאי לא יגרום להם לפתוח את מסמך קו"ח המצורף, לכן, חשוב לכתוב בצורה מושכת ובהירה.
לדעתי האישית המכתב הנלווה בעל ערך רב זהו כלי רב עוצמה המבדל אותך ממועמדים אחרים ויש להשתמש בו באופן קבוע להגשת מועמדות למשרות.
דברו אליהם
כשאתם מציגים קשר אישי ומגלים משהו על עצמכם שמעורר רגש אצל המגייסים אתם מקבלים את תשומת ליבם.
אז איך עושים את זה? בכן, במספר דרכים:
- כתבו באורך הנכון – מה הסיבה לכך? התשובה נחלקת בעיני לשני סוגי כותבים: האחד, הכותב "הפזרן" אשר כותב יותר מדי משפטים חסרי תוכן, והשני, הכותב "החסכן" אשר כותב מעט מידי. אורך של פחות מחצי עמוד לכל היותר כדי להגיע למסר העיקרי. להזכיר כי המעסיקים, המגייסים ואנשים HR הם אנשים עסוקים, הם מקבלים מאות פניות, רובם יקדישו למכתב הנלווה שלכם כשלושים שניות במידה והם מתרשמים .
- תשקיעו משאבים במקום הנכון ושתפו המידע לנמען בלבד – אל תשמשו במכתב הנלווה לכל המשרות שהנכם מגישים מועמדות. תכינו תבנית ועל גביה תערכו את ההתאמות הנדרשות.
- תערכו מחקר על הארגון/משרד – באיזה אופן ניסיונכם האישי מתחבר לתחומי העיסוק של הארגון
- תשתפו מה אתם יכולים לעשות עבורם ותוסיפו רגש – עזרו למגייסים להבין כי ניסיונכם האישי גורם לכם להרגיש כחלק משמעותי מהמותג, מהערכים והאמונות של הארגון/ המשרד כך תייצרו חיבור וקשר אמיתי. ככל שהמכתב יהיה אישי יותר, כך תגדילו את סיכוייכם להגיע לראיון. זה לא המקום לספר על הישגים.
- הגישו לבדיקה לאדם נוסף – מומלץ כמובן לקבל מבט נוסף מאדם שמבין בענייני גיוס וכמו כן לוודא שהפניה באמצעות מכתב הנלווה כתובה בדרך מוצלחת, ייצוגית ללא שגיאות כתיב.
דוגמאות מחדר הייעוץ
עו"ד בעל ותק של שנים, שרצה לעבוד בתחום החברתי, צירף עם קורות החיים מכתב נלווה שמטרתו הייתה לנמק מה הערך הנוסף שהוא יביא, לכן כתב באופן בלתי אמצעי על החיבור האישי שלו עם המשרד ותחומי העיסוק. הוא שיתף סיפור אישי ומשפחתי ששילב עם כישרונותיו הרבים שגרמו למעסיק להבין את תשוקתו לתרום לחברה והניסיון שהוא מביא לתחום.
עו"ד "חדשה" בעלת ניסיון עשיר מהעבר בתחום הציבורי. הגשת מועמדות לתפקידים בתחום עריכת הדין נתקלה בלא מעט קשיים עקב השקפת עולם כי "העולם שייך לצעירים". במכתב הנלווה היא הדגישה את ניסיונה, התארים הנוספים והכלים שרכשה במהלך חייה וכמו כן היותה אישה צנועה ומסורה, כל אלה הפכו אותה למועמדת טובה במיוחד, שאין בינם לבין הגיל כל קשר.
כדי לקבל תגובה והתייחסות בעת הגשת מועמדות למשרות יש צורך לעורר את הרגש, דבר שמושך את תשומת לבם של המגייסים.
לתפוס את תשומת ליבם
לאחרונה במהלך מיון עו"ד עבור עמית למקצוע , נתקלתי בקו"ח של מועמד שלפי הנתונים היבשים אינו עונה לדרישות התפקיד, אך במכתב שצירף, הדגיש הישגים משמעותיים כגון: צניעות רבה, חוכמה ויחסי אנוש טובים במיוחד. בנוסף, הבחנתי במשפט בסייפא של פנייתו: "אשמח להגיע לפגישה כדי לתת "חיים "לקורות חיים", המילים הללו משכו את תשומת ליבי וגרמו לי להיזכר בו בין ערימות של קורות חיים. כשאתם מביעים תגובה רגשית, אתם יוצרים קשר והמגייסים, מנהלי הגיוס או המעסיקים מרגישים מחוברים אליך.
חשוב לי לציין כי המכתב הנלווה לא רק שהוא תופס את תשומת ליבם של המעסיקים, יתרה מכך מסיט את הקשב מהאוטומט שהם רגילים אליו. הם מגלים לפתע שיש כאן מועמד פוטנציאלי לעבודה שכותב לעניין , מחובר לרגש, וניתן להעניק "פנים" ושם למועמד ולא להתייחס רק כפיסת נייר.
מניסיון של לקוחותיי יכולה להעיד עד כמה המכתב הנלווה גורם להגדלת הסיכויים לזימון לראיונות.
ליצור אותו ב-3 צעדים
1. תדעו ותציינו לאיזה תפקיד הנכם מגישים מועמדות .
2. ספרו מי אתם ומה עשיתם ובעצם מה אתם יכולים לעשות עבור המעסיק.
3. סיימו את המכתב בקריאה לפעולה!
מה המסר שאני רוצה להעביר?
מכתב זה ידרוש ממכם בין שעה לשעתיים הכנה, זו השקעה,אבל אל תתעצלו. לרוב, ברגע שתבינו את המסר שיש להעביר, עם שדרוגים הנדרשים, תוכלו להשתמש בו בכל עת. ורק שתדעו שאפקטיבי יותר להשקיע שעה או שעתיים בבניית מכתב מקדים ולקבל את שיחת הטלפון המיועדת, מאשר להשקיע 10 דקות במכתב "גנרי" שלעולם לא יקרא.
אל תהססו לקבל עזרה מאיש מקצוע, אני רואה את התוצאות המדהימות בשטח של לקוחותיי כאשר מצרפים לבקשה מכתב (מהסוג עם הרגש) נלווה לקורות חיים. .
בנימה אישית חשוב לי לומר כי המשימה שלי כאשת מקצוע בתחום הינה להפריך את האמונות התפלות בכל הקשור לחיפוש עבודה כגון: מגבלות גיאוגרפיים, מגדריים, כלכליים ועוד, והכל למען תכנון קריירה טובה יותר.
הכותבת הינה עורכת דין, יועצת ומאמנת קריירה לשוק עריכת הדין